Så går det till

FM Fantasy är ett strategispel för Futsal på nätet. Ditt mål är att ha det bästa laget.

Du tävlar mot andra registrerade användare i spelet. Du kan även skapa egna serier där bara du och dina vänner tävlar mot varandra. Bästa laget är det med flest poäng. Poäng får du när dina spelare presterar i de verkliga matcherna - men du kan även få minuspoäng.

1. Registrering

Börja med att registrera dig på startsidan och skriv in dina användaruppgifter. De uppgifter du skriver in är din e-postadress, önskat alias (användarnamn), ditt för- och efternamn och ditt lösenord.

2. Köpa spelare

Direkt efter du skapat ditt konto börjar du med att köpa ditt lag. Du får en budget på 3 000 000 kr att handla för.

2. Transfer

2.1 Byten

Under "Ditt lag" i menyn finns underrubriken "Byt spelare", klicka på "Sälj" för att byta ut spelaren mot någon annan som finns i spelarutbudet i högermenyn. Du kan även göra tvärt om, välj den spelare du vill köpa och klicka sen på den spelare du vill byta ut. Spelarnas värden subtraheras och du går antingen plus eller minus på affären i pengar.

2.2 Antal byten

Du kan göra max 3 byten per omgång.

2.3 Transferperiod

Transferperiod är den tidsperiod du har möjlighet att byta spelare inför nästa omgång. Nuvarande transferperiod stänger alltid då första matchen i nästa omgång börjar. Då börjar direkt nästa transferperiod då du kan göra byten för nästnästkommande omgång.

2.4 Spelarvärden

Det kan hända att spelarnas värden ändras under spelets gång. Om spelaren är bättre än förväntat ökar priset på spelaren och tvärt om.

3. Serier

I en serie kan du tävla mot en mindre grupp användare här på FM Fantasy. Du kan tävla mot till exempel kompisarna, kollegorna eller famljen. Eller bara gå med i någon öppen serie som verkar lockande.

3.1 Skapa serie

När du skapar en serie kan du bestämma vilken omgång serien skall starta från och bjuda in spelare till den. Du kan välja mellan 3 olika alternativ för tillgängligheten i serierna. Du kan bestämma att serien ska vara lösenordsskyddad, kvräva ansökning/inbjudan eller så kan den vara öppen för vem som helst att gå med.

3.3 Regler för serier

Du kan max skapa 5 serier. Du kan däremot vara med i hur många serier du vill.

4. Poäng

Efter varje match delas poäng ut till de spelare som presterat, dvs. gjort poäng i matchen. Om du äger en spelare som får poäng, så ökar även dina poäng med lika mycket.

Poängfördelning

Nedan ser du en lista över vad dina spelare kan få/förlora poäng för och hur många poäng det är.

Pivot Vinge Libero Målvakt
Med i laguppställning 1 p 1 p 1 p 1 p
Vinst 3 p 3 p 3 p 3 p
Oavgjort 1 p 1 p 1 p 1 p
Mål 2 p 2 p 4 p 8 p
Hålla nollan 3 p 3 p 6 p 6 p
Varning -3 p -3 p -3 p -3 p
Utvisning -6 p -6 p -6 p -6 p

5. Uppskjuten och tidigarelagd match.

5.1 Uppskjuten match

Matcher som är uppskjutna tillhör fortfarande samma omgång. Exempel: Om en match ingår i omgång 6 men spelas samtidigt som matcherna i omgång 10 så är det femman som gjordes till omgång 6 som räknas.

5.2 Tidigarelagd match

Alla matcher som är tidigarelagda stryks. Exempel: En match från omgång 7 spelas tidigare eller samtidigt som en matcherna i omgång 6 så stryks denna.

6. Positionsändring

Ändrar vi position på någon spelare under spelets gång och du har den spelaren på dennes gamla position så är det bäst att du byter spelaren så snabbt som möjligt. Kommande omgång tvångssäljs spelaren som har fel position och du behöver köpa en ny spelare. Har du kvar spelaren får poäng för den nya positionen.